A HÉTFA Műhely előadásai 2018-ban

Bakacsi Gyula: A hálózatok gazdaságszervező szerepe

A Budapesti Gazdasági Egyetem kutató professzora szerint globális paradigmaváltás előtt vagyunk, meginogni látszik a világ jelenleg érvényes szerveződése. A legfontosabb most az, hogy megértsük, mi a lényege az új paradigmának, és Magyarország hol találja meg a helyét az új rendszerben – ebben a hálózatelmélet adhat útmutatást.

Vecsei Miklós: A nyomorúság dimenziói

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a társadalmi felzárkóztatásról tartott előadása arra keresett választ, miként lehet célt és jövőképet adni a társadalom peremére sodródott embereknek, akik egyik napról a másikra élnek; és hogyan lehet erős és megtartó közösséget formálni belőlük. Az előadás a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programját mutatta be, mely az elmúlt 10 évben több tucat halmozottan hátrányos helyzetű települést hozott vissza az életbe.

Saád József: Arculatmódosítás előtt: hortobágyi perspektívák – kérdőjelekkel

A Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány vezetője immár második alkalommal volt a HÉTFA Műhely vendége. Egy évvel ezelőtt azt mutatta be, hogyan alakult a Hortobágy története az elmúlt másfél évszázadban. Ezúttal a térség jelenéről és lehetséges jövőképeiről beszélt. Felvázolta, hogy milyen lehetőségek állnak a Hortobágy előtt, melyek a közel 80 000 hektáros, a kitelepítések terhével és emlékével a mai napig küzdő térséget kimozdíthatják beragadt helyzetéből. Még ha zavarhatják is a közkeletű Hortobágy-imázst.

Takácsné Tóth Borbála: A globális gázpiac helyzete

A Regionális Energiakutató Központ egyik alapítója és kutató főmunkatársa előadásában felvázolta a jelenlegi gázpiaci helyzetet, a gázpiaccal kapcsolatos legkurrensebb kérdéseket elemezte. A globális gázpiac átalakulóban van: a gáz egyre könnyebben szállítható, a regionális gázexportőrök monopol-pozíciója meggyengülőben van. Ennek következtében a gáz olcsóbb lesz, a gázpiaci pozícióért folyó játszmák tétje azonban nem csökken.

Pillók Péter: Ki is az a közép? A Középréteg napjainkban Magyarországon 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológia Intézetének adjunktusa, a Századvég Alapítvány vezető kutatója a társadalmi rétegződés témájában tartott előadást, melyben a Századvég Alapítvány 2014-es, 13 ezer fős, országosan reprezentatív rétegződéskutatásának főbb eredményeit mutatta be, különös tekintettel a középosztályra.