Saád József szociológus, a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány vezetője „Arculatmódosítás előtt: hortobágyi perspektívák – kérdőjelekkel” címmel tartott előadást.

Saád József immár második alkalommal volt a Hétfa Műhely vendége. Egy évvel ezelőtt azt mutatta be, hogyan alakult a Hortobágy története az elmúlt másfél évszázadban. Ezúttal a térség jelenéről és lehetséges jövőképeiről beszélt. Felvázolta, hogy milyen lehetőségek állnak a Hortobágy előtt, melyek a közel 80 000 hektáros, a kitelepítések terhével és emlékével a mai napig küzdő térséget kimozdíthatják beragadt helyzetéből. Még ha zavarhatják is a közkeletű Hortobágy-imázst.

Az Alapítvány munkatársai alapvetően az 1950-1953 közötti hortobágyi-nagykunsági kitelepítések társadalomtörténeti rekonstruálásával foglalkoznak. Időközben a kutatási horizont kibővült, a Hortobágy társadalmának történeti értelmezésére is kiemelt figyelmet fordítanak munkájuk során.

Az Összkép magazin cikke Saád József korábbi előadásáról ide kattintva olvasható; a kutatóval készített interjú pedig itt található.