„Társadalmi vállalkozások az élelmiszergazdaságban” címmel jelent meg Koltai Luca, a HÉTFA Közpolitikai és Hatásvizsgálati Iroda vezető tanácsadójának Rácz Katalinnal közösen írt cikke a Munkaügyi Szemle legfrissebb számában.

A tanulmány bemutatja a társadalmi vállalkozások szerepét az élelmiszergazdaság területén, valamint kitér azokra a különbségekre, amelyek a társadalmi vállalkozások és az ágazatban működő kkv-k közt mutatkoznak.

A társadalmi vállalkozások működési céljai közt a profitorientáció, a foglalkoztatás bővítés és a közösségi célok egyaránt megjelennek. A for-profit vállalkozásoktól a társadalmi célok és a küldetés választja el őket. A társadalmi vállalkozások sokféle tevékenységet végeznek, amelyek közül az egyik leggyakrabban előforduló terület a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Különösen igaz ez a vidékies térségekben működő társadalmi vállalkozásokra, amelyek a tapasztalatok szerint működésükkel jelentékeny hatással bírnak mikrokörnyezetükre, a helyi gazdaság fejlődésére.

A cikk a HÉTFA Kutatóintézet 2018-ban zajlott kutatásainak tapasztalataira támaszkodik, melyek ide és ide kattintva érhetőek el.