A HÉTFA Kutatóintézet Belügyminisztérium megbízásából készített új kutatása a közfoglalkoztatásnak, mint munkaerőpiaci, szociális és településfejlesztési eszköznek a helyi gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásait térképezi fel.

Az elmúlt pár év makrogazdasági változásai alapvetően átformálták a közfoglalkoztatást és elsősorban a közfoglalkoztatottak körét. A munkaerőpiaci változásoknak köszönhetően sokan tudtak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, a közfoglalkoztatás világában maradók összetétele pedig egyre távolabb áll a piac igényeitől. A tanulmány hangsúlyozza a támogatott foglalkoztatási formák, így a közfoglalkoztatás tartós létjogosultságát.A megváltozott gazdasági helyzet azonban szükségessé teszi a közfoglalkoztatás rendszerének továbbfejlesztését.

A vizsgálat a közfoglalkoztatásban érintett szereplők közül a helyi szereplőkre koncentrált, a településvezetőkre, a közfoglalkoztatás szervezőkre, a foglalkoztatási, a szociális és az egészségügyi ellátórendszer szereplőire és a közfoglalkoztatottakra. A kutatás keretében tizenöt településen készítettek egyéni, csoportos és fókuszcsoportos interjúkat polgármesterekkel, közfoglalkoztatás szervezőkkel, a foglalkoztatási rendszer szereplőivel, közfoglalkoztatottakkal, foglalkoztatási és szociális szakemberekkel. Továbbá lakossági kérdőíves vizsgálatra is sor került, országos mintán.

A kutatás eredményeiről részletesebb összefoglaló ide kattintva olvasható.