“Az élelmiszer-gazdaság területén működő társadalmi vállalkozások hatása a helyi munkaerőpiacra és gazdaságra” címmel jelent meg a HÉTFA Kutatóintézet legújabb tanulmánya. A Pénzügyminisztérium által támogatott kutatás a magyar szociális gazdaságnak a foglalkoztatás kínálati és keresleti oldalára gyakorolt helyi egyensúlyi hatásait járta körül az élelmiszer-gazdaságban.

A kvalitatív és kvantitatív módszerekkel egyaránt dolgozó kutatás a falusi, mezőgazdasági térségekre fókuszált. Célja, hogy a társadalmi vállalkozások komplex foglalkoztatási hatásainak egy olyan kevert módszertanú elemzési modelljét állítsuk fel, amely később kiterjeszthető egyéb releváns szegmensek és térségek, például a szociális és az egészségügyi szolgáltatások területén működő társadalmi vállalkozások foglalkoztatási hatásainak felmérésre is.

A főbb eredmények szerint a profitorientált és a társadalmi vállalkozásokat leginkább az értékrend­szerük különbözteti meg egymástól: míg a kkv-k értékrendszerében a gazdasági funkciók a leg­fontosabbak, a társadalmi vállalkozásoknál inkább a társadalmi funkció kerül előtérbe, továbbá a foglalkoztatási fókusz is sokkal erőteljesebben jelenik meg. A szociális gazdaságban a munkahelyteremtés az elsődleges cél, különös tekintettel a munkaerőpiacon nehezebb helyzetben lévő munkavállalók tekintetében, ugyanakkor a munkaerőhiány ezeknél a cégeknek is komoly problémát okoz.

A társadalmi vállalkozásoknál sok esetben hiányozik a vállalkozói szemlélet és készségek; fejlődésükhöz elengedhetetlen egy keretjogszabály megalkotása, akárcsak egy nemzeti társadalmi vállalkozásfejlesztési stratégia kidolgozása, amely meghatározza a fogalmi és a támogatási irányokat, kereteket, valamint kiszámítható fejlődési utakat mutat ezeknek a vállalkozásoknak.

A tanulmányt az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Világbank közös szervezésében megvalósult, „Szociális gazdaság: foglalkoztatás, vállalkozás és innováció” című konferencián mutatta be Koltai Luca, a kutatás egyik vezetője (a HÉTFA Közpolitikai és Hatásvizsgálati Irodájának vezető tanácsadója) és Balás Gábor, a HÉTFA igazgatója. A prezentáció ide kattintva érhető el.