Managing Agricultural Enterprises – Exploring Profitability and Best Practice in Central Europe címmel jelent meg a Palgrave Macmillan kiadónál a HÉTFA vezetésével lezajlott nemzetközi agrárgazdasági kutatás eredményeit összefoglaló kötet.

A Visegrádi Alap által finanszírozott, az Agrárvállalkozások fejlesztése a tudásalapú gazdaságban című kutatásban a HÉTFA mellett a Debreceni Egyetem, a Lodzi Egyetem (Lengyelország) és a prágai Agrártudományi Egyetem (Csehország) vett részt. A kutatási együttműködés fókuszában az agrárvállalkozások menedzsmentjével kapcsolatos kérdések álltak.

A nemrég megjelent kötet ismerteti a résztvevő országokban készített elemzések eredményeit, majd Major Klára, a projekt vezetője, a HÉTFA kutatási igazgatója és Kocsis Judit, a HÉTFA projektmenedzsere foglalják össze a tanulságokat. Ebből kiderült, a térségben az ágazat cégei hasonló nehézségekkel néznek szembe. Problémát jelent a vezető-utánpótlás biztosítása, mert a tapasztalatok szerint a fiatalabb generációk számára nem nyújt kellően vonzó perspektívát az agráriumban való elhelyezkedés. Másrészt, az agrárcégek menedzsment- és szaktudása nem mindig felel meg a versenyképességi kihívásoknak. A vizsgált országok vállalkozásainak harmadik problémája a nem megfelelő tőkeellátottság. A projekt eredményeinek ismeretében megállapítható, hogy a régi és új EU tagországok agrárcégei hasonló problémákkal szembesülnek.

A kutatásról további részletek találhatóak korábbi hírünkben, a Debreceni Egyetemen megrendezett zárókonferenciáról pedig itt olvashat bővebben.