A rendezvény a Visegrádi Alap által finanszírozott “Az Agrárvállalkozások fejlesztése a tudásalapú gazdaságban” című kutatás záróeseménye volt.

A kutatásban a HÉTFA mellett a Debreceni Egyetem, a Lodzi Egyetem (Lengyelország) és a prágai Agrártudományi Egyetem (Csehország) kutatói vettek részt. A kutatási együttműködés fókuszában az agrárvállalkozások menedzsmentjével kapcsolatos kérdések álltak.

A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián az egyes országok elemzését készítő szakértők ismertették eredményeiket. Ezt követően a projektet vezető Major Klára, a HÉTFA kutatási igazgatója foglalta össze a tanulságokat. Ebből kiderült, a térségben az ágazat cégei hasonló nehézségekkel néznek szembe. Problémát jelent a vezető-utánpótlás biztosítása, mert a tapasztalatok szerint a fiatalabb generációk számára nem nyújt kellően vonzó perspektívát az agráriumban való elhelyezkedés. Másrészt, az agrárcégek menedzsment- és szaktudása nem mindig felel meg a versenyképességi kihívásoknak. A vizsgált országok vállalkozásainak harmadik problémája a nem megfelelő tőkeellátottság. A projekt eredményeinek ismeretében megállapítható, hogy a régi és új EU tagországok agrárcégei hasonló problémákkal szembesülnek.