Az RM Roadmap projekt célja, hogy megalkossa az európai kutatásmenedzsment szakma jövőjét segítő keretrendrendszert és stratégiát. A projekt feladata a kutatásmenedzsment szakma hozzáadott értékének definiálása döntéshozók számára, valamint a szakma elismertségét és további fejlődését célzó beavatkozások előkészítése. A HÉTFA Kutatóintézet partnerként vesz részt a projektben.

A sikeres budapesti nagyköveti találkozót követően a projekt következő állomása a már meglévő nemzeti és nemzetközi kutatásmenedzsment hálózatok összekapcsolása az úgynevezett Közösségi és Tudásplatformon (angolul: Knowledge and Community Platform) keresztül. A platform lehetővé teszi a közös alkotási folyamat és a széleskörű párbeszéd megvalósítását a kutatásmendzsment szakmáról. Az egyeztetésekre országonként kerül sor, melyeket az RM Roadmap nagykövetek vezetnek. Az első egyeztetési folyamat 2023. október 2-án kezdődik, célja a kutatásmenedzsment hálózatok és közösségek feltérképezése. Az egyeztetés után az RM Roadmap nagykövetek országspecifikus konszenzuson alapuló dokumentumokat készítenek, melyekről a nemzeti kutatásmenedzsment közösségek szavaznak, majd az egyeztetések eredményeit megosztják az Európai Bizottsággal, valamint az európai kutatásmenedzsment közösséggel.

A kezdeményezés elősegíti a kutatásmenedzsment szakemberek és a kutatók együttműködését a kutatás minőségének javítása érdekében. A különböző hátterű kutatásmenedzserek aktív részvétele biztosítja, hogy a projektet különböző nézőpontok gazdagítsák.

A Közösségi és Tudásplatform bemutatója itt tekinthető meg.

A platform használatát segítő útmutató itt érhető el.