2023. május 9-én került sor az RM ROADMAP néven futó, a Horizont Európa program által finanszírozott projekt első nagyköveti találkozójára Budapesten, a HÉTFA Kutatóintézet szervezésében.  A projekt célja, hogy megalkossa az európai kutatásmenedzsment szakma jövőjét segítő keretrendrendszert és stratégiát. A projekt feladata a kutatásmenedzsment szakma hozzáadott értékének definiálása döntéshozók számára, valamint a szakma elismertségét és további fejlődését célzó beavatkozások előkészítése.

Közel 40 országból, több mint 60 kiválasztott RM ROADMAP Nagykövet érkezett Budapestre, mely az első állomása a kutatásmenedzsment szakma jövőjét alakító útnak.

A rendezvényt Jaksa Renáta Anna, a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda vezetője nyitotta meg, majd Lengyel László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Elnökhelyettese üdvözölte a résztvevőket, kiemelve a kutatásmenedzsment szerepét a kutatási és innovációs ökoszisztémában.

 A találkozón sor került a kutatásmenedzsment európai szintű kezdeményezéseinek bemutatására. Stijn Delauré, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság szakpolitikai tisztviselője az Európai Kutatási Térség (ERA) 17. Akcióját (Research Manegement Initiative), illetve az Akciót támogató tagországok szerepét ismertette. Az Akció végrehajtásában Magyarország társ-szponzori szerepet vállalt, amelyet a résztvevők és a társprojektek is méltattak.

A program további részében Nik Claesen, az EARMA ügyvezető igazgatója és a Crowdhelix képviselői bemutatták az RM ROADMAP projekt főbb célkitűzéseit, valamint a nagykövetek bevonását, a helyi szakmai közösségek erősítését és a releváns európai politikák formálásába történő bevonásukat segítő platformokat: Knowledge and Community Platform és Research Management Helix. Ezt követően a nagykövetek megvitatták a nemzeti kutatásmenedzsment közösségek helyzetét és a projekt keretében megvalósítandó fejlesztési lehetőségeket.

A konferencia angol nyelvű összefoglalója itt érhető el. A rendezvény megnyitójának felvétele az EARMA YouTube csatornáján érhető el. A következő nagyköveti találkozóra a projekt keretében 2024. márciusában Lisszabonban kerül sor.

Bővebb információ: rm-roadmap@hetfa.hu