A koronavírus-járvány többszörös kihívás elé állította világszerte a vállalkozónőket, akik a normálisnak számító időszakokban is komplex menedzsment feladatként birkóznak meg az üzleti tevékenység és a magánéleti, családi kötelezettségek összehangolásával. A válság nem kímélte a vállalkozásokat, de a megnövekedett otthoni tennivalók szintén komoly nehézséget okoztak a cégek tulajdonosainak, különösen a gyermeket nevelő nőknek.

A Hétfa Kutatóintézet nemzetközi partnerei támogatásával hazai és nemzetközi szinten is vizsgálta a női vállalkozók helyzetét az elmúlt hónapok járvány sújtotta körülményeinek tükrében. A 2020 nyarán végzett kutatás kérdőíves felmérésen és személyes interjúkon alapult, fő fókusza a női vállalkozók új élethelyzetének vizsgálata és a tapasztalatok – nehézségek és sikeres stratégiák – nemzetközi összehasonlítása volt. A nemzetközi kutatás országos szinten Ausztria, Szerbia, Csehország, Bulgária és Németország; régiós szinten pedig Erdély és Andalúzia vállalkozónőinek körében végzett felmérés eredményeit mutatja be.

A kutatás eredményeit összefoglaló magyar nyelvű riport itt érhető el.

A kutatás eredményei rámutattak, hogy a nők által vezetett vállalkozásokat a koronavírus válság különösen kedvezőtlenül érintette, mert a vállalkozónőknek egyszerre kellett megküzdeniük a krízis káros gazdasági következményeivel és a családon belüli gyermeknevelési, idősgondozási kötelezettségek növekedésével. A nők számára nehezebb a családi kötelezettségeik és vállalkozói vagy munkavállalói szerepeik összeegyeztetése a lezárások időszakában. A vállalkozónők számára már a válságot megelőzően is sokszor nehézséget okozott a munka és a magánélet kötelezettségeinek összehangolása, ez a helyzet a lezárások, távoktatás bevezetése és a gondozási feladatok növekedése miatt tovább romolhatott.

A nők által vezetett vállalkozások méretükből fakadóan is sérülékenyebbek, sok köztük az önfoglalkoztató, akik egy része kényszervállalkozó. A női vállalkozások jelentős része ráadásul olyan szektorokban aktív, amelyeket súlyosan érintettek a koronavírus járvány kapcsán bevezetett korlátozások, például a turizmus vagy a személyi szolgáltatások területén. Sok vállalkozónő számára a vállalkozás jövedelmének csökkenése a saját vagy családja megélhetését is veszélyezteti.

 A kutatás vezetői: Koltai Luca, Geambaşu Réka

Közreműködött továbbá: Bakacsi-Saffer Zsuzsanna, Barna-Petróczi Andrea, Zsár Virág

A magyarországi vállalkozónőkről szóló kutatás előzetes eredményeit a Portfolio gazdasági portál is közzétette, illetve a kutatás összefoglalóját honlapunkon is elérhetővé tettük.