A HÉTFA Vállalkozó családanyák szakmai javaslata fókuszában azok a kisgyermeket nevelő édesanyák állnak, akik korábbi szakmai karrierjüket a gyermekvállalást követően nem tudják, vagy nem akarják folytatni, ugyanakkor szeretnének rugalmasan, a bennük felhalmozott tudást és tapasztalatot kreatív módon kifejteni tudó, alkotó munkát végezni. Az önálló vállalkozás indítása ennek megfelelő formája lehet, s felkészült, igényre szabott mentorálással kiegészítve több ezer anya számára teremthet lehetőséget sikeres vállalkozói karrier elindítására.

A gyermeket nevelő nők (anyák) speciális célcsoportjának vállalkozóvá válását ösztönző javaslatunk a Kormány új KKV stratégiájával és családpolitikai céljaival is összhangban született. A javaslat szakmai hátterét a közelmúltban elvégzett két jelentős vizsgálat adja, melyeket a családpolitikai eszközök hatásairól és a nők vállalkozóvá válásának lehetőségeiről, illetve ezzel összefüggésben a gyermeknevelés és a munka összeegyeztetésének kérdéseiről folytattunk. Egyrészt, ’A családpolitikai eszközök gyermekvállalási döntésekre gyakorolt hatásainak értékelése’ c. tanulmányunk a magyarországi családpolitikai eszközök gyermekvállalási döntésekre vonatkozó hatásait elemzi. Másrészt, az ifempower elnevezésű, széles nemzetközi partnerségben megvalósuló Erasmus+ projekt keretében készült jelentés, mely átfogó és aktuális képet nyújt a női vállalkozók európai helyzetéről.

Jelen javaslatunkat gondolatébresztőnek és vitaanyagnak szántuk, s arra hívjuk a családanyák vállalkozásindításával velünk együtt gondolkodni akarókat, csiszoljuk együtt megvalósíthatóvá és eredményessé e felvetéseket.