A legutóbbi HÉTFA Műhely keretében bemutatásra került a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda munkatársai, Balázs Zsuzsanna, Virágh Enikő és Zsár Virág új vitaanyaga, mely a kutatásmenedzser szakma jelentőségét és elismertségét vizsgálja. A Research Management and Administration: a profession still to be formalizedcímmel megjelent szakmai anyag azt is feltérképezi, hogy milyen képzési forma lenne leginkább hasznos – ha egyáltalán  – a kutatási menedzserek és uniós támogatási tanácsadók szakmai felkészítésére.

A szakmai vitaanyag egyrészt áttekinti a releváns szakirodalmakat, másrészt egy kérdőíves kutatás eredményeit elemzi, mely több mint 31 európai ország kutatásmenedzsereinek és uniós támogatási tanácsadók részvételével zajlott.

A főbb eredmények szerint a kutatásmenedzserek a legtöbb európai országban nagyon hasonló módon látják a munkájukat. Alapvetően ez egy érdekes, változatos, kihívásokkal teli szakma, ami a személyes kiteljesedés lehetőségét hordozza magában. Ugyanakkor a szakma lényegében nem létezik: a szakmai identitás hiánya számos félreértést, az elismerés és a megfelelő információk, illetve tudás hiányát, valamint nagyfokú bizonytalanságot hoz magával, továbbá a rekrutálásban is komoly nehézségeket okoz.

A fentiek miatt számos pozitív változást vonna maga után a képzés akkreditációja és egy olyan európai vagy nemzetközi szinten elismert tanúsítvány bevezetése, amely nem a szakmában dolgozókat célozza elsősorban, hanem a potenciális kutatásmenedzsereket. Egyebek mellett hozzájárulhat a kutatásmenedzserek szakmai identitásának tisztázásához és megerősítéséhez, a szakma láthatóságának, ismertségének növeléséhez, illetve a szakmai előmenetel, karrierpálya kidolgozásához. A kutatás alapján a képzésnek elsősorban az ún. soft skillek fejlesztésére érdemes fókuszálnia (pl. problémamegoldás, multitasking, interperszonális készségek, stb.) A kutatásmenedzser szakma jellegből fakadóan a gyakorlatorientált, rugalmas moduláris képzési forma lenne az ideális, mentorprogrammal és coachinggal kiegészítve.

A vitaanyagot bemutató előadás diái ide kattintva érhetőek el, a teljes vitaanyag pedig itt olvasható.