Bördős Katalin, a HÉTFA Kutatóintézet elemzője a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfél-kategorizálási rendszerét értékelő tanulmányunkat mutatta be az Magyar Tudományos Akadémia Munkatudományi Albizottságának ülésén, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatási Szolgálat Főosztályának megbízásából készítettünk.

„A profiling rendszer hatékonyságával kapcsolatos statisztikai és módszertani értékelés” című projekt értékelő tanulmánya  (pdf, 3,5 Mb) arra keresi a választ, hogy az ügyfél-kategorizálási (ún. profiling) rendszer mennyiben tud hozzájárulni a hazai foglalkoztatási célok teljesüléséhez, mint például a tartós munkanélküliség csökkentéséhez vagy a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztathatóságának javításához.

A vonatkozó nemzetközi és hazai szakirodalom, illetve jogszabályok elemzésére, valamint interjúkra és adatelemzésre támaszkodó tanulmány javaslatokat is megfogalmaz a profiling rendszer továbbfejlesztésére és a támogató folyamatok hatékonyságának növelésére. A HÉTFA munkatársai egyebek közt kidolgoztak egy új besorolási algoritmust, ami a jelenlegi rendszernél pontosabban képes behatárolni a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetett, illetve a nagy valószínűség szerint önállóan elhelyezkedni képes álláskeresőket.

Bördős Katalin prezentációja ide kattintva érhető el.