A HÉTFA 2024. június 21-én tartotta meg az „Új perspektívák a hazai kutatásmenedzsment terén: jó gyakorlatok és jövőbeli lehetőségek” című Kutatásmenedzsment Fórumot, amelyhez a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont biztosította a helyszínt.

A Fórumon Pivarcsiné Fekete Dóra, (NKFIH) bemutatta az ERA-17, az Európai Bizottság Kutatástámogatásra vonatkozó akcióterv újdonságait. Lakatos Viktória, a HÉTFA nemzetközi projektmenedzsere az RM Roadmap projekt keretében az európai kutatásmenedzserek helyzetéről és kilátásairól készült felmérés első eredményeit mutatta be. A hazai kutatástámogatás jó gyakorlataként pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Európai Kutatási Pályázati Irodáját Fekete Judit, a BCE Nemzetközi Pályázati Iroda vezetője mutatta be.

Az ezt követő kiscsoportos beszélgetésen a kutatásmenedzserek számára központi jelentőségű témák átbeszélésére, a velük kapcsolatosan felmerülő kihívások, lehetőségek és jó gyakorlatok megosztására nyílt lehetősége a résztvevőknek. A rendezvényen elhangzottak újólag rávilágítottak a kutatásmendzserek szerepére a pályázatok kiválasztásában, benyújtásában és a beszámolási folyamatban. Az is egyértelművé vált, hogy a kutatásmenedzsmentben nincs egy egységes karrierút, kevés a képzési és fejlődési lehetőség. Az egyetemeken tevékenykedő kutatásmenedzserek szervezetileg sokszor nincsenek bevonva a döntéshozásba, nem kapnak elég lehetőséget arra, hogy elmondhassák szakmai véleményüket.

A rendezvényt a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott „Kutatásmenedzsment-hálózat a V4 és Nyugat-Balkán országaiban Plusz” című projekt keretében tartottuk.