A Budapesti várostérség ellenállóképességével foglalkozó háromrészes műhelybeszélgetés-sorozat második találkozóját június 12-én tartottuk a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában. Ez alkalommal a résztvevők a demográfiai változásokkal, a kiegyensúlyozatlan térszerkezettel, a városi szétterüléssel, a szolgáltatások hiányával, a lakhatási válsággal, a lehetséges természeti katasztrófákkal (pl. Duna árvíz), a klímaváltozással, továbbá a térségi együttműködés hiányával foglalkoztak. A meghívott szakértők és területi vezetők a jelenleg is rendelkezésre álló, valamint a további kívánt kapacitásokat és képességeket egyaránt vizsgálták, és arra keresték a választ, hogy mely tényezők segítik a kockázatokkal szembeni felkészülést, ellenállóképességet és alkalmazkodást.

A beszélgetést Balás Gábor, a HÉTFA ügyvezető igazgatója, valamint Szendrei Zsolt és Csizovszky Anna, a HÉTFA Város- és Területfejlesztési Irodájának munkatársai vezették Jaksa Renáta Anna, a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda vezetőjének közreműködésével.

A sorozat záró alkalmát 2024 őszre tervezzük. A találkozók a HÉTFA koordinálásával zajló ESPON TERRES „Területi reziliencia: Európa átalakítása a válság korában” projekt jelentős építőkövei. A kétéves projekt a területi ellenállóképesség koncepcionális keretét kívánja megteremteni, ami segítségül szolgál a jövőbeli uniós szakpolitikák számára is. A projektről további információk az ESPON honlapján találhatók: https://www.espon.eu/espon-2030/thematic-actions-plans/places-resilient-crises/territorialising-resilience-transforming.