A Co-Creation Lab a PRODUCTION³ projekt keretében került megrendezésre június 1. és 4. között Budapesten, a Művészetek Völgye Fesztivál szervezésében.

Az eseményen a PRODUCTION³ konzorcium tagjai, a Művészetek Völgye, a szerb ArtLink fesztivál és a portugál Artemrede egyesület, valamint az említett országok kiválasztott művészeti társulatai vettek részt. A HÉTFA mint a konzorcium kutatási partnere a Co-Creation Lab módszertani keretét adta, aminek célja a fesztiválszervezők és a művészeti társulatok közötti kapcsolat feltárása és továbbfejlesztése volt. A négynapos esemény végére nem csak a közös kihívások definiálására, hanem innovatív, új együttműködési modellek megfogalmazására is sor került.

A PRODUCTION³ projekt 2023-ban indult, a Művészetek Völgye koordinálásában, a Kreatív Európa program társfinanszírozásával. A projekt célja, hogy a kreatívipari értéklánc szereplői közötti kapcsolatrendszert újradefiniálja, reagálva a közönség változó igényeire és szokásaira. Ennek a keretében a projekt új együttműködési modelleket dolgoz ki a fesztiválszervezők, a művészeti csoportok és a közönség relációjában, illetve támogat három olyan produkciót, ami a közönségbevonás új módszertanaival kísérletezik. A projekt nemzetközi jellegéből fakadóan lehetőség van az országok közötti tapasztalatok megosztására, a közönség igényeinek tágabb fókuszú vizsgálatára.

A HÉTFA munkatársai a Co-Creation Lab keretében bemutatták a projektben végzett kutatás eredményeit, beleértve a fesztiválpartnerek közönségének körében végzett felméréseket és szakértői interjúkat. Ezen kívül workshopokat tartottak, amik fesztiválszervezők és művészeti csoportok közös kihívásaira fókuszáltak. A résztvevők három kiemelt téma kidolgozására vállalkoztak: a művészeti program és helyi kontextus és adottságok összehangolása, a nem-elkötelezett közönség elérésének lehetőségei és az együttműködésen alapuló döntéshozatali folyamatok tisztázása voltak fő témák. A partnerség a projekt végén, 2025-ben részletes riportban teszi közzé az eredményeket.

Ha többet szeretne tudni, kövesse a projektet a Facebookon vagy vegyen részt idén nyáron a Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol július 25-én mutatják be a Láthatáron csoport produkcióját, mely a projektben támogatást nyert el. Ne hagyja ki ezt a lehetőséget és legyen tanúja egy innovatív közönségközpontú produkciónak!

Fotó: Tót Mea, Művészetek Völgye