A Régiók Európai Bizottsága az Európai Unió régióinak és városainak szószólója, mely az Európai Unió különböző részein működő helyi és regionális önkormányzatokat képviseli, és tanácsokat ad azokkal az új jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek hatással vannak a régiókra és a városokra. A Régiók Bizottsága a közelmúltban Ilpo Heltimoinen-t nevezte ki az “Európai régiók sokkbiztossága: A helyi és regionális gazdasági ellenálló képesség erősítése az egységes piac stratégiai fejlődése során” című vélemény kialakítására.

Mivel a Régiók Bizottsága véleményének tárgya és a HÉTFA által vezetett ESPON: “Territorialising Resilience: Transforming Europe for an Age of Crisis [TERRES]című, teljes Európát lefedő kutatási projektje szintén a területi reziliencia kérdésével foglalkozik, így a Bizottság meghívta a HÉTFA kutatóit, hogy eddigi kutatási eredményeik prezentálásával járuljanak hozzá a Bizottság véleményének kialakításához.

A 2024. május 14-én tartott eseményen a HÉTFA Kutatóintézet részéről Jaksa Renáta Anna, a Nemzetközi Projektiroda vezetője mutatta be a projekt részleteit, melynek elsődleges célja az, hogy meghatározó válaszokat adjon arra, hogyan definiálható és mérhető a területi ellenállóképesség az európai régiókban, és hogyan reagálhatnak a döntéshozók hatékonyabban a jövőbeli krízisekre.