1. április 23. és 25. között került megrendezésre a dániai Odense városában az EARMA (Kutatásmenedzserek és Adminisztrátorok Európai Szövetsége) éves konferenciája, amelyben a szakma releváns projektjei és újdonságai is bemutatásra kerültek.

A konferencián 52 országból több mint 1400 kutatásmenedzser vett részt. A kutatásmenedzsment szakma jelenlegi helyzetére vonatkozóan a HÉTFA részvételével futó RM ROADMAP projekt kérdőíves felmérésének előzetes eredményei két szekcióban is bemutatásra kerültek: egyrészt egy poszter formájában, másrészt pedig egy panelbeszélgetés során. A HÉTFA KutatóintézetetZsár Virág vezető tanácsadó és Csite Blanka junior projektmenedzser képviselték.

A korábbi felmérésekhez hasonlóan elmondható, hogy a kutatásmenedzserek túlnyomórészt nők és magasan képzettek: több mint 90 százalékuk mester- vagy doktori fokozattal rendelkezik. Tanulmányi végzettségük ugyanolyan sokrétű, mint a mindennapi munkájuk során lefedett területek. Az is látható, hogy szerteágazó szakértelemre, sokfélesége készségre és kompetenciára van szükségük, mivel 45%-uk a kutatásmenedzsment kettő, három, vagy akár négy különböző területén is dolgozik napi munkája során. Létező karrierút hiányában a szakmában dolgozók számára szakmai előre lépési lehetőséget a vezetői pozíció megszerzése, vagy pedig másik intézményhez történő átigazolás jelent. A szakmában a legnagyobb kihívást az stresszes munka, az alacsony fizetés és a szakmai fejlődési lehetőségek hiánya jelenti. A részletes, végső eredmények őszre várhatók.

Az RM ROADMAP projekt bemutatása mellett Nik Claesen, az EARMA ügyvezető igazgatója, (a képen középen) beszámolt a szakma elismertetésére irányuló törekvésekről, amelyek az Európai Kutatási Térség (EKT) kutatásmenedzsment kezdeményezés, a 17-es ERA akció részeként zajlanak.  A kutatásmenedzsment szakpolitikai elismerése jó úton halad, ugyanis a 2025-2027-es EKT menetrendben is önálló akcióként jelenik meg.

Az európai kutatásmenedzsment szakma legnagyobb éves rendezvénye során elhangzott előadások között szerepeltek olyan témák, mint a felelősségteljes kutatás és innováció, a nyílt tudomány, kutatási együttműködések, elismerés, továbbképzések, és jobb karrierlehetőségek a kutatásmenedzserek számára.
Idén új témaként jelent meg a mesterséges intelligenciához kapcsolódó új technológiai lehetőségek és kihívások.