Az RM Roadmap projekt célja, hogy megalkossa az európai kutatásmenedzsment szakma jövőjét segítő keretrendrendszert és stratégiát, a szakma hozzáadott értékének definiálása döntéshozók számára, valamint a további fejlődését célzó intézkedések előkészítése.

A projekt félidejét követően Lisszabonban a NOVA University Lisbon társszervezésében két projekteseményre került sor: első nap a projektpartnerek áttekintették az eddigi eredményeket és kihívásokat és a következő hónapok feladatait. A második napon 90 nemzeti és tematikus RM ROADMAP nagykövet is részt vett a 40 partnerországból. Részletes bemutatást kaptak a projektről és útmutatást a konferenciát követően elindított „co-creation exercise” menetéről. Ennek a tevékenységnek a célja, hogy a kiválasztott nagykövetek és a nemzeti, valamint a tematikus kutatásmenedzsment közösségek véleményezik és hitelesítik a már 1500 szakértő által kitöltött online kérdőív eredményeit. Ebbe a folyamatba bárki bekapcsolódhat szakmai véleményével egy gyors regisztráció után ezen a linken április 18-ig.

A konferencia során a projektpartnerek bemutatták az elmúlt másfél év kutatásai alapján készült előzetes jelentéseket, valamint online felmérés eddigi eredményeit. A felmérés a kutatásmenedzsmenttel kapcsolatos főbb területekre terjedt ki, mint például a definíció, a pozícióra vonatkozó legnépszerűbb elnevezések, a szakma különböző területei és a legfontosabb készségek meghatározása, a képzés, a hálózatépítés és a finanszírozási lehetőségek mellett.

A projekt végső célja egyrészt egy olyan online eszköz létrehozása a kutatásmenedzserek számára, amely értékes információkat tartalmaz számukra munkájuk támogatására, másrészt javaslatok megfogalmazása a döntéshozók számára a kutatásmenedzsment egységesítésére és egy európai szintű szakmai útiterv létrehozására vonatkozóan.

Az esemény a visszajelzések alapján jó lehetőség volt az együttműködésre, tapasztalatok megosztására, kapcsolatok építésére interaktív feladatok és szabadidős tevékenységeken keresztül, melyek között szerepelt egy vezetett túra is Lisszabon városában.