A HÉTFA Kutatóintézet koordinálásával új Horizont Európa projekt indult, mely a ST(R)E(A)M IT címet viseli. A projekt célja, hogy javulást idézzen elő a nemek közötti egyenlőtlenségek tekintetében a tudományos-technológiai tudományágak (STEM) oktatásában, kutatási ágazatában és innovációjában. A 3 éves projekt célja a tudományos és műszaki területen alulreprezentált csoportok helyzetének erősítése, a nemek közötti esélyegyenlőséget biztosító karrierutak ösztönzése és a tudományos és műszaki oktatási intézmények támogatása a tudásmegosztás, valamint a nemi alapú akadályok felszámolását célzó kapacitásbővítés révén.

A projektindító rendezvényt 2024. február 29-én, illetve március 1-jén rendeztük meg Budapesten, az ADAPTÉR technológiai tudásbázis helyszínén. A találkozón összesen 17 különböző országból 21 partner vett részt, akiket Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet ügyvezetője köszöntött megnyitó beszédében. Az esemény első szakaszában előadást tartott továbbá Jorge Molina-Martinez, a projekt szakpolitikai kapcsolattartója, valamint Oriane Gilloz, szakpolitikai tisztviselő. A találkozó 2 napja alatt a résztvevők lefektették a ST(R)E(A)M IT projektmenedzsmentjének kereteit, illetve fontos szakmai kérdéseket vitattak meg a hatékony együttműködés érdekében. A ST(R)E(A)M IT projekt koordinátora Oborni Katalin, a HÉTFA vezető projektmenedzsere vezette a rendezvény ütemezését és szakmai diskurzusait. Bozsó Beáta, pénzügyi szakértő ismertette a költségvetéssel, pénzügyekkel és uniós jelentésekkel kapcsolatos tudnivalókat a résztvevőkkel. Szőnyi Eszter, a HÉTFA Közpolitikai és Hatásvizsgálati Irodájának vezető elemzője tartott előadást a projekt során kivitelezendő hatásvizsgálat főbb pontjairól.

 This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No. 101131843.