A HÉTFA Kutatóintézet és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Regionális Tudományi Tanszék konzorciumi pályázata elnyerte az OTKA kutatási témapályázati programjának támogatását. A koronavírus-járvány okozta válság gazdasági hatásainak területi aspektusai Magyarországon című projektet Lőcsei Hajnalka (HÉTFA Kutatóintézet) és Jakobi Ákos (ELTE RTT) vezeti.

A projekt során a koronavírus járvány rövid, közép és hosszú távú magyarországi gazdasági és munkaerőpiaci hatásait elemzik a kutatók, eredményeiket európai kontextusba helyezve. Az elemzés külön kitér egyes ágazatok, mint például az egészségügy, oktatás, turizmus, vállalati szektor, körkörös gazdaság, vagy a digitális gazdasági szektor érintettségére. A projekt eredményeként egy szakpolitikai javaslatcsomag kerül kidolgozásra, ami a hazai térségek rezilienciájának és a jövőbeli krízisekkel szembeni ellenállóképességének növelését célozza.

A HÉTFA munkatársai a járvány hazai gazdasági mutatókra és annak területi egyenlőtlenségeire gyakorolt hatásival foglalkozó részt, illetve a szakpolitikai javaslatcsomag kialakítását célzó munkát koordinálják. Munkájuk során területi elemzések és makroökonómiai modellezés mellett szakértői interjúkat és szakmai workshopokat is folytatnak.