A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága 2023. november 22-23-án rendezte meg a „Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése – 2022-2023” című programhoz kapcsolódó nemzetközi konferenciát.

A rendezvény fókuszában a társadalmi befogadás témakörhöz kapcsolódó területi és helyi szintű tervezési és konzultációs folyamatok álltak. A Magyar Nemzeti Roma Platform egyik célja, hogy a különböző szintű területi szereplők is bevonásra kerüljenek a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célok megvalósításába, a teendőkről való párbeszédbe, illetve az eredmények és kudarcok értékelésébe. A projekt értékelését a Belügyminisztérium megbízásából a HÉTFA Kutatóintézet végezte.

A rendezvény során Koltai Luca, HÉTFA elemzési igazgatója panelbeszélgetésen vett részt lengyel, horvát, szlovák vendégekkel, valamint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság képviselőjével. A beszélgetés témája a helyi, térségi társadalmi párbeszéd, illetve a nemzeti roma platformok munkájával kapcsolatos tapasztalatok megvitatása volt, különös tekintettel az uniós finanszírozású felzárkózási fejlesztések előkészítésére. Tóth Kinga, a HÉTFA elemzési igazgatóhelyettese a Roma Platform 2022 – 2023 projekt értékelésének eredményeit mutatta be a résztvevőknek. Előadásában kiemelte, hogy az értékelés eredményei alapján a magyarországi platform résztvevői nagyra értékelték, hogy helyben kaphattak információkat a szakpolitika alakulásáról, tervezett támogatási lehetőségekről; emellett fontos volt a szakemberek közti kapcsolatok erősödése is.