A Kutatásmenedzsment-hálózat a V4 és Nyugat-Balkán országaiban Plusz (V4+WB RMA Network Plus) projekt első rendezvényére 2023. október 17-18-án került sor Pozsonyban. A konferencia a Szlovák Műszaki Egyetem (Slovak University of Technology) és a HÉTFA Kutatóintézet társszervezésében valósult meg. A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg 2023-2025 között.

A kétnapos rendezvényen közel 60 kutatásmenedzser vett részt, célja a kutatásmenedzsment területén történő tudásmegosztás és szakmai diskurzus elősegítése volt, annak érdekében, hogy a kutatásmenedzser szakma tovább erősödjön a régióban.

Henning Rickelt, a ZWM Zentrum für Wissenschaftsmanagement ügyvezetője, az 17. ERA Akció (Research Management Initiative) beszédében kiemelte a kutatásmenedzserek fontosságát, és bemutatt a kutatásmenedzsment szakmára irányuló uniós kezdeményezéseket. Nik Claesen, az EARMA ügyvezetője ismertette az RM ROADMAP projektet, amelynek célja, hogy megalkossa az európai kutatásmenedzsment szakma jövőjét segítő keretrendrendszert és stratégiát. A projektben a HÉTFA partnerként vesz részt. A konferencia során Kutatásmenedzsment Kézikönyv (The Emerald Handbook of Research Management and Administration Around the World) V4 és Nyugat-Balkán régióra vonatkozó fejezeteit is bemutatták.

A résztvevők plenáris előadásokon túl tematikus szekciókban is részt vehettek. A szekciók fókuszában az open science (nyílt tudomány), pénzügyi kérdések, a kutatásmenedzsment közösségek és kutatástámogató szolgáltatások hozzáadott értéke álltak. Ezenkívül bemutatták a kutatási és innováció projektek megvalósítására irányuló jó gyakorlatokat is. Dr. Sean McCarthy, a Hyperion Kft. ügyvezetője előadásában a Horizont Euróra II. Pillérének értelmezési kérdéseire fókuszált.

A konferencia angol nyelvű összefoglalója itt érhető el. A prezentációk a projekt Tudásplatformján érhetők el.