2023. október 17-én a Belügyminisztérium megrendezte a Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023 című program országos zárókonferenciáját. A Magyar Nemzeti Roma Platform, illeszkedve a korábbi rendezvénysorozatokhoz, célja a párbeszéd, tudásmegosztás és az együttműködés előmozdítása. Továbbá, hogy a különböző szintű területi szereplők is bevonásra kerüljenek a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában megfogalmazott célok megvalósításába, a teendőkről való párbeszédbe, illetve az eredmények és kudarcok értékelésébe. A projekt értékelését a Belügyminisztérium megbízásából a HÉTFA Kutatóintézet végezte.

A rendezvényt Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár beszámolt a program eredményeiről és tapasztalatairól. Tóth Judit, európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár, a 2021-2027-es programozási időszakban várható a társadalmi felzárkózást érintő fejlesztési lehetőségeket ismertette.

A rendezvényen a munkatársunk is előadást tartott. Tóth Kinga, a HÉTFA elemzési igazgatóhelyettese, a Roma Platform 2022 – 2023 projekt értékelésének eredményeit mutatta be a résztvevőknek. Az értékelés eredményei rávilágítottak, hogy a platform résztvevői nagyra értékelték, hogy helyben kaphattak információkat a szakpolitika alakulásáról, tervezett támogatási lehetőségekről és elfogadott szakértőket hallgathattak meg. Emellett fontos volt a szakemberek közti kapcsolatok erősödése, a minisztériumi szakemberek közvetlen elérése és új kapcsolatok kiépítése.