A HÉTFA munkatársa, Igari András, nemrég két neves nemzetközi konferencián vett részt. A két rendezvény alatt kollégánk a kutatási témájáról, azaz a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó információk terjedéséről adott elő. Elemzéseiben a járványhoz kapcsolódó információk, a hírek európai terjedésének tér-időbeli jellemzőit és ezek járványra gyakorolt hatását járta körbe területi statisztikai adatok segítségével.

2023. augusztus 28. – szeptember 1. között munkatársunk az Európai Regionális Tudományi Társaság (European Regional Science Association – ERSA) éves konferenciáján vett részt Alicantéban. Előadásában bemutatta a koronavírus térbeli terjedési mintázatait, valamint a járvány okozta többlethalálozás mértékét Európa régióiban. Míg az első hullám idején a nemzetközi hálózatokba leginkább bekapcsolt, így a járvány által először elért centrumterületeket érintette a koronavírus, ezzel szemben a járvány későbbi hullámaiban a járvány súlyosságát már más jellemzők (a kormányzás minősége, kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzet) befolyásolták erőteljesebben. Mindezen változás hátterében részint a járványról szóló információk terjedése állhatott. Az első hullám során az információ gyorsabban terjedt, mint maga a vírus. Emiatt a periférikus, a járvány által később elért kelet- és közép-európai országokban több idő volt a felkészülésre, ami segíthette az első hullám hatásainak mérséklését.

2023. szeptember 4-7. között kollégánk a 9. EUGEO Konferencián vett részt Barcelonában. Előadásában bemutatta, hogy a későbbi hullámok során a járványról szóló információk terjedése kisebb jelentőségű volt. Kisebb kiugrások jellemezték és vélhetően önmagában már nem játszott olyan fontos szerepet a járvány elleni védekezésben, mint az első hullám idején. Ugyanakkor a vakcináció terjedését elősegíthette az arról való információ elterjedése, ami áttételesen segítette a járvány elleni védekezés sikerességét is.

Munkatársunk absztraktjai itt érhetőek el:

https://az659834.vo.msecnd.net/eventsairwesteuprod/production-ersa-public/0c42542f56fa44a4b2e9c2821112ae48 (379. oldal)

https://www.eugeobcn23.eu/1258-553-the-role-of-information-diffusion-in-the-control-of-covid-19-pandemic-andras-igari/