2023. augusztus 23-án a Radiocafé Millásreggeli című műsorának fókuszában a budapesti agglomerációba kiköltőzők beilleszkedési problémái álltak, mellyel kapcsolatban szakértőnket, Baranyai Zsoltot a Város és Területfejesztési Iroda városfejlesztési igazgatóját kérdezték a műsorvezetők. Az adás itt hallgatható vissza.

A beszélgetés során munkatársunk beszámolt az agglomerációs településeket érintő leggyakoribb problémakörökről, megemlítve például a megfelelő infrastruktúra és közszolgáltatások hiányát, a szabályozási keretek elavultságát, a régi és újonnan kiköltözők érdekkülönbségeit. Habár Baranyai kiemelte, hogy a válságok idején csökkenés látható az agglomerációba kiköltözők számában, fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi agglomerációs túlnépesedés és az ezzel járó problémák feloldása hatalmas költséget és részletes stratégiatervezést igényel. Az önkormányzatok mozgástere elenyésző, erőforrásaik hiányosak, a problémakörök kezelésére szakértőnk az érintettekkel való párbeszédet és a különböző soft eszközökkel (pl. közösségi tervezés) való közös jövő kialakítását javasolta.

A HÉTFA Elemző Központ a Magyar Urbanisztikai Társasággal közösen 2023. október 19-én rendezi meg a 29. Országos Urbanisztikai Konferenciát, melynek fókuszában idén a terület- és városfejlesztésben érintettek, a fejlesztők, a finanszírozók és a szabályozók eltérő érdekeiből adódó konfliktusok és kooperációs lehetőségek állnak a „Ki fejleszti a várost? – Érdekek, konfliktusok és együttműködések a terület- és városfejlesztésben” kérdésköre mentén. Az absztraktok benyújtására szeptember 5-ig online van lehetőség a vonatkozó adatlap kitöltésével és az absztrakt szövegének feltöltésével. Bővebb információ: https://urbanisztika2023.hu/felhivas/