A 29. Országos Urbanisztikai Konferencia felvezető rendezvényeként a HÉTFA Elemző Központ és a Magyar Urbanisztikai Társaság kerekasztal-beszélgetést tartott az új agglomerációs kiköltözők beilleszkedésének problémáiról. A kerekasztal résztvevői Elek Sándor (Törökbálint polgármestere), Farkas András (Piliscsaba polgármestere), Kocsis János Balázs (egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és Baranyai Zsolt (városfejlesztési igazgató, HÉTFA Elemző Központ) voltak.

A kerekasztal-beszélgetés során arra kerestük a választ a meghívott beszélgetőpartnerekkel, és a közönség soraiban helyet foglaló településvezetőkkel, szakemberekkel közösen, hogy milyen társadalmi hatásai vannak az agglomerációs települések népességnövekedésének és hogy ez hogyan alakítja át a helyi népességet, a helyi közösségeket, milyen konfliktusokat nyithat ki az újonnan beköltözők és a régóta ottlakók között.

A beszélgetés fő tanulságait, akárcsak az Országos Urbanisztikai Konferencia más felvezető eseményei esetében, a konferencia médiapartnere, a Portfolio hasábjain foglaljuk össze hamarosan.