2022. novemberében az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) új közbeszerzést írt ki, melynek címe “A határokon átívelő regionális munkaerő-piacok elemzése” (eredeti cím: Cross-border regional labour market analysis, a REGIO/2022/OP/0030 referenciaszám alatt). A tenderen nyertes közös ajánlatot az ÖIR (Ausztria) vezetésével összeállt konzorcium tette, melynek a HÉTFA-n kívül tagja a Nordregio és az AEBR (Európai Határmenti Régiók Szövetsége).

A projekt határokon átívelő perspektívából vizsgálja az érintett regionális munkaerőpiacokat, azaz két vagy több különálló rész összege helyett egy egészként tekint rájuk. A projekt feladatai közé tartozik a rendelkezésre álló információk gyűjtése a határokon átnyúló munkaerőpiacok jelenlegi helyzetéről, módszertanok és megközelítések kidolgozása a határokon átnyúló régiók vizsgálatára alkalmas adatkészletek és munkaerő-piaci elemzések előállításához, valamint konkrét elemzések készítése egy sor határokon átnyúló régióra vonatkozóan. A projekt fontos célja az is, hogy a munkaerő-piaci politikák irányítására vonatkozó jelzésekkel szolgáljon, hozzájárulva a tényeken alapuló politikai döntéshozatalhoz és a hatékony regionális fejlesztési stratégiák előmozdításához, európai léptékben.

A nyertes tender nagy siker a HÉTFA és partnerei számára, és egy újabb mérföldkövet jelent a nemzetközi kutatásaink terén.