A foRMAtion projektet meghívták az Európai Kutatási Térség 17. tevékenységének (EKT 17) első workshopjára. Az EKT menetrendjének részét képező 17. tevékenység célja az európai kutatást végző és finanszírozó szervezetek stratégiai kapacitásának erősítése. Az Európai Unió válaszokat és megoldásokat kíván kidolgozni azokra a problémákra, amelyekkel az európai kutatásvezetők és -adminisztrátorok szembesülnek, mint például a kutatásmenedzsment közösségek és a szaktudás egyenlőtlen eloszlása Európa-szerte, a kutatásmenedzserek képzésének és hálózatépítési lehetőségeinek szükségessége, valamint a kutatásmenedzser szakma elismerésének hiánya.

Az EKT 17. tevékenységet két tagállam – Németország és Magyarország -, valamint az Aurora egyetemi hálózat támogatja. A támogatók fő szerepe, hogy vitát kezdeményezzenek a program végrehajtásáról, javaslatokat tegyenek a workshopokon megvitatandó témákra, és ajánlásokat fogalmazzanak meg, amelyeket a vonatkozó szakpolitikákba kívánnak beépíteni.

Az EKT 17. tevékenységének első ad hoc workshopját 2023. március 16-án tartották Brüsszelben. A tagállamok, az érdekeltek vezető szervezetek és a bevált gyakorlati projektek képviselőit hívták meg. A megbeszélés középpontjában az RMA-k elismertsége állt a regionális és nemzeti szinten meglévő kezdeményezések bemutatásán keresztül, valamint azon hiányosságok azonosításán keresztül, amelyeket vagy az Európai Bizottságnak, vagy a tagállamok kormányainak kellene pótolniuk.

A workshop során foRMAtion főbb eredményeit és hatásait Zsár Virág, a HÉTFA vezető pályázati tanácsadója foglalta össze. Az eddigi kezdeményezések közül ez volt az egyetlen olyan kezdeményezés, amely az egyetemi hallgatókat célozta meg, és karrierlehetőséget is biztosítva tudta felhívni a figyelmüket a szakmára. A workshop alatt emellett a partnerek szakmai anyagokat dolgoztak ki, amelyeket Európa-szerte széles közönség használhat, beleértve a hallgatókat, tanárokat, professzorokat, pályakezdő kutatásmenedzsereket és a kutatók vagy kutatásmenedzserek számára képzéseket nyújtó oktatókat.

Az EKT 17. tevékenysége következő workshopjára 2023. május 10-én Budapesten kerül sor. Az eseményt az RM ROADMAP projekt nagyköveti találkozójával párhuzamosan szervezik a HÉTFA közreműködésével.

További információ a foRMAtion projekt eredményeiről itt érhető el.

Bővebb információ az RM ROADMAP projektről és a HÉTFA részvételéről itt érhető el.