A digitalizáció számos területen változásokat hozott, beleértve az értékelési tevékenységeket is. Az adatok elérhetősége és feldolgozásának sebessége növekedett. A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a „web scraping” és a „big data” fogalmak egyre ismertebbek, bár használatuk még elmarad az általuk kínált lehetőségektől.

2023. március 30-31-én az Európai Értékelési Társaság (European Evaluation Society) és a HÉTFA által koordinált Profeedback COST Akció társszervezésében kétnapos online workshopot tartottak, amely a digitalizáció értékelési tevékenységekre gyakorolt hatására összpontosított. A kétnapos workshopon több mint 60 ember vett részt. Célja az volt, hogy feltérképezzék a digitalizáció különböző módjait, amelyek érintik az értékelési tevékenységet.

A workshopon számos értékelési szakértő adott elő, akik különböző aspektusokat vitattak meg a digitalizáció és az értékelés kapcsolatáról. Az előadók között szerepelt többek között Nea-Mari Heinonen a finn Külügyminisztérium munkatársa, Kai Rompczyk a németországi DEval Fejlesztési Értékelési Intézet képviselője, valamint Bouyousfi Eddine Salah a Mohammed-V Rabati Egyetemről. Az előadók teljes listája itt tekinthető meg.

A kétnapos workshop videófelvétele elérhető a Profeedback COST Akció YouTube csatornáján. A teljes videósorozat megtekintéséhez a következő linken kell regisztrálni: https://forms.gle/jwYbH3knCcyvyR5k7

További információ a workshopról: https://profeedback.eu/wp-content/uploads/2023/03/EES-Digitalization-and-Evaluation-programme-230215.pdf