A cseh Regionális Fejlesztési Minisztérium 2022. november elején 8. alkalommal rendezte meg Értékelési konferenciáját Prágában. A téma idén a régiók és a kohéziós politika kapcsolata volt. A HÉTFA részéről dr. Polyánszky Zoltán fejlesztéspolitikai igazgató tartott előadást „A kohézió százalék kérdése?” címmel („Is Cohesion a Matter of Percentage?”). Az előadásnak otthont adó panelt a neves cseh közgazdász, Petr Zahradník moderálta.

Polyánszky előadásában az uniós fejlesztéspolitika területi kohézióval kapcsolatos céljainak alapjaira kérdezett rá. Valóban az-e a helyes cél, hogy közelebb hozzuk a régiók fejlettségét? Nem ugyanilyen fontos-e, hogy a gazdagabb régióink még gazdagabbak legyenek, amikor Európa le van maradva a világgazdasági versenyben? Nem inkább egy európai minimum életminőség-sztenderdet kellene kitűzni, amelyet abszolút mutatókkal mérünk, és a kohéziós politika sikerét annak mentén értékelni, hogy ehhez az európai minimumhoz mennyiben tudta hozzásegíteni a fejlesztett térség lakóit?

Az előadás azt is bemutatta, hogy az egy főre jutó GDP országos vagy uniós átlaghoz való százalékos viszonyítása mennyire torz képet mutat: bár a szegényebb magyar régiók az elmúlt 10 évben százalékosan mind közelebb kerültek az országos átlaghoz, forintban mérve távolodtak tőle, ami számszerű bizonyítéka az EU által évtizedek óta bevett mérési módszertan kudarcának.

A konferencia előadásai itt érhetők el: DotaceEU – 8th Evaluation Conference in Prague