A HÉTFA által vezetett 2019-2022 között megvalósuló “foRMAtion – Innovative and smart module for potential Research Managers and Administrators in higher education” projekt célja, hogy támogassa a felsőoktatásban tanuló hallgatókat, mint potenciális kutatásmenedzsereket. A projekt keretében a hallgatók készség- és kompetenciafejlesztő modulok során sajátítják el azokat az ismereteket, amelyek lehetővé teszik a magas szintű európai kutatási, innovációs és oktatási projektek kidolgozásának és megvalósításának irányítását. A projekt az Erasmus+ KA2 támogatás keretében valósul meg és a HÉTFA Kutatóintézet mint koordináló szervezet vesz részt a nemzetközi partnerségben.

A foRMAtion Mentorship Programme a foRMAtion projekt egyik kulcseleme, amelynek szakmai felelőse a HÉTFA Kutatóintézet. A mentorprogramban összesen hat hallgató vesz részt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a NOVA University of Lisbon intézményektől. A kiválasztott hallgatók nyolchetes “blended” szakmai gyakorlatot töltenek a partner szervezeteknél. Ennek során gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a kutatásmenedzsment területén egy előre megtervezett mentorálási program alapján, amelyhez a mentorok képzésben részesültek.

A HÉTFA Kutatóintézethez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről érkezett egy nemzetközi kapcsolatok és Európa-tanulmányok (International Relations and European Studies BA) alapszakos hallgató, Geréb Apor Dániel. Apor hat hetet tölt el a HÉTFA-nál 2022. június 20-július 29. között, valamint a mobilitás előtt és után online konzultációs folyamatban vesz rész a mentorai, Kovács Krisztina és Fekete Judit segítségével. Feladatai közé tartoznak a foRMAtion és más projektek adminisztrációs és projektmenedzsment feladataiban való részvétel, social media tartalom előkészítése, kutatási asszisztencia, valamint online és offline meetingeken való részvétel. A gyakorlat fő célja, hogy Apor betekintést nyerjen a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda mindennapjaiba és gyakorlati tapasztalatot szerezzen a kutatásmenedzsment területén. Célunk továbbá, hogy a foRMAtion Mentorship Programme hozzájáruljon ahhoz, hogy minél több fiatal megismerhesse a kutatásmenedzsment szakmát és vonzóvá váljon számukra ez a terület.

A Mentorship Programme módszertani útmutatója itt érhető el: https://www.formation-rma.eu/wp-content/uploads/2022/06/foRMAtion_intellectual-output_IO4_final_11_02_2022.pdf

További információ a foRMAtion projektről:

www.formation-rma.eu

www.linkedin.com/in/formation-rma

www.facebook.com/Formation-RMA-101684308047750