A RESTART partnerek június 14-én az olaszországi Pescarában találkoztak először személyesen a projekt kezdete óta.

A RESTART – Resilience and Training for SMEs projekt egy Erasmus+ partnerségi együttműködés a szakképzés területén. A projekt célja annak feltérképezése, hogy a COVID-19 hogyan hatott a partnerországok kis- és középvállalkozásaira (KKV), és az eredmények alapján innovatív képzési modulok létrehozása a KKV-kban dolgozók számára. A fő célkitűzésünk, hogy a KKV-kat segítsük a rezilienssé válásban, hogy a jövőben hatékonyabban tudjanak reagálni a váratlan eseményekre.

A partnerek 2021 novemberében tartották az első online partnertalálkozót, ezért a konzorcium számos tagja most először találkozott személyesen Pescarában. A találkozót Hana Paluska, a vezető partner, a Slovak Business Agency (SK) munkatársa nyitotta meg, a találkozót szervező partnerrel, az olasz Development Partners (IT) képviselőjével, Mario di Martinoval közösen.

A találkozó első részében a partnerek az országspecifikus kutatások eredményeit osztották meg, amelyek négy megatrend – innováció és szervitizáció, digitális átalakulás, fenntarthatóság és lokalizáció – mentén elemezték a COVID-19 utáni gazdaságot. A HÉTFA Kutatóintézet munkatársai bemutatták a magyar helyzetet ismertető országjelentést és részt vettek a projekt további lépéseiről szóló tervezésben is.

Az elemzés végeredménye hozzájárul a RESTART Innovatív Üzleti Modellhez, amely a KKV-k számára új és korszerűsített üzleti megoldásokat kínál a COVID-19 utáni “új normális” gazdasági környezetben.

A partnerek megvitatták a projekt következő kulcsfontosságú elemét, a RESTART Képzést. Ez a képzés a KKV-k munkatársainak szól, és új, innovatív üzleti modellek elsajátítását szolgálja majd, valamint új készségekkel és kompetenciákkal ruházza fel őket. A projekt valamennyi partnere, a Slovak Business Agency (SK), a HÉTFA Kutatóintézet (HU), az Italian Development Partners (IT), a STEP RI (HR), az IHF (BE) és az Internet Web Solutions (ES) az egyes témákban szerzett speciális tudásuk megosztásával járult hozzá a vitához.

A találkozót az adminisztratív és projektmenedzsment feladatok megvitatásával zárták.

A RESTART projekt következő lépése a képzési anyag kidolgozása, valamin ezen anyag átadása lesz 180 fő részére.

További információ a projektről itt érhető el.