Hazánkban a fiatalok egy részének továbbra is nehézséget jelent, hogy bekerüljenek a munka világába. A koronavírus járvány gazdasági hatásai erőteljesebben érintették a fiatalokat, könnyebben veszítették el a munkájukat, a frissen végzettek pedig nehezebben találtak állást. Megnőtt azoknak a fiataloknak az aránya, akik munkanélküliek, nem tanulnak és nem is dolgoznak (NEET fiatalok).

2021. november 17-én a HÉTFA Kutatóintézet és az Interregió Fórum Egyesület közös, hibrid konferenciája a munkaerőpiacon és az oktatáson kívül rekedt un. NEET fiatalok helyzetét állítja fókuszba, bemutat néhány őket segítő szervezetet és programot és azok értékelését.

A rendezvénynek apropót adó két projekt:

A HÉTFA Kutatóintézet ‘Elveszett ezredfordulós generáció: Transznacionális kutatási hálózat a 25 év feletti NEET fiatalokat célzó kezdeményezések értékelésére (Lost Millennials: Transnational Research Network for the Evaluation of Initiatives Targeting 25+ NEETs ) című projektet indítja 2021 novemberétől, az EGT és Norvég Alapok finanszírozásában.

Az Interregio Fórum Egyesület partnerként vesz részt a ‘Egyéni elhelyezés és támogatás a nem foglalkoztatott, oktatásban vagy képzésben nem részesülő „NEET” fiatalok számára az Oktatási Ifjúsági Technológiai Platformon keresztül (Individual Placement and Support for NEETs through Education Youth Technology Platform (EYTP)’ – IPS4NEETS) című projektben, a Norvég Alap finanszírozásában.

A konferencia alkalmat kínál arra, hogy az ifjúságkutatás, a NEET fiatalok helyzete témakörök iránt érdeklődők, kutatók és segítő illetve szakmai szervezetek megosszák tudásukat és tapasztalataikat, ezzel elősegítve a munkaerőpiacon és képzésen kívül rekedt fiatalok támogatását.

A konferencia programja itt érhető el.

Az eseményt az Interregió Fórum Egyesület honlapján, illetve az alábbi Facebook eseményen keresztül lehet majd követni.