Balás Gábor, a HÉTFA ügyvezetője panelelőadó volt a Magyar Közgazdasági Társaságnak és a Magyar Urbanisztikai Társaságnak az Európai Források 2021-2027-es felhasználási lehetőségeiről tartott közös online konferenciáján. A konferencián elhangzott véleménye szerint 17 év fejlesztéspolitikai tapasztalat után láthatóan már kihűlt bennünk a forradalmi hevület az EU-s források magyar gazdaságban betöltött szerepe kapcsán és ma már tudjuk, hogy ebből a forrásból nem lehet új Magyarországot építeni, de azért lehet belőle egy jobb Magyarországot építeni.

Kollégánk előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az előttünk álló kihívások kapcsán a helyi kapacitások lehetnek az igazán szűk a keresztmetszetek, mert az egyértelműen  hasznos, egyszerű projektek lassan elfogynak, a komplexebb problémák megoldását segítő komplexebb projektek tervezéséhez és működtetéséhez pedig az elmúlt évtizedekben átalakult és feladataiban, kapacitásaiban egyre hierarchikusabbá váló önkormányzati rendszerben egyre több összefogásra lenne szükség a járásszékhelyek és a környező települések között. Erre alulról építkezve a múltbeli tapasztalatok nem adnak nagy reményeket, de talán a megyei szint koordinációs kapacitásainak növelésével lehet benne előrelépés.

A konferencia visszanézhető az alábbi linken.

A konferenciáról szóló első sajtóbeszámoló („Nincs egyetértés: aranykort vagy nemzeti tragédiát hoz az új uniós költségvetés? – a Mandiner Makronóm tudósítása)  ezen a linken érhető el.