Az Equinox Consulting Kft. és a HÉTFA együttműködésében elkészült az európai uniós forrásból finanszírozott hazai kkv-programok értékelése és hatásvizsgálata, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából.

Az értékelés célja az volt, hogy bemutassa a fejlesztési programok eredményeit. Valamint a fejlődési lehetőségek feltárásával, megoldási javaslatok kidolgozásával, hozzájáruljon a fejlesztések eredményességének javításához. Az eredmények alapján az értékelés – a várható új fejlesztéspolitikai szabályok figyelembevételével – javaslatokat is megfogalmaz a 2021-2027-es programozási időszak stratégiai fókuszaira és beavatkozási logikájára.

Az elemzés tárgyát a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kis- és középvállalkozásokat célzó beavatkozásai képezték, az értékelés kiterjedt továbbá a GINOP keretében megvalósuló intézkedések Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban megvalósuló tükör intézkedéseire is.

Az értékelés keretében a HÉTFA végezte az uniós forrásokból finanszírozott, kkv-kat célzó hazai szakpolitika általános értékelését, illetve a támogatott projektek releváns uniós és hazai szakpolitikai célkitűzésekhez való hozzájárulásának vizsgálatát. Feladatai közé tartozott többek között a megvalósult beavatkozások mögötti problémák azonosítása, a kkv-k szükségletei alapján a gazdasági növekedést és termelékenységet elősegítő fejlesztési logika felvázolása, illetve a programszintű eredmények és mikroszintű hatások feltárása keretében egyes elemek vizsgálata.

„A hazai kkv-programok értékelése eredményességi és intézményi szempontok” címmel készült elemzés teljes terjedelmében itt elérhető.