A HÉTFA is tagja lett az EUGAIN COST (European Network for Gender Balance in Informatics – EUGAIN COST Action) akciócsoportjának, melynek célja a nemek közötti egyensúly javítása az informatika területén. A projekt célja, hogy egy európai hálózatot hozzon létre azok számára, akik a saját országukban, intézményeikben és kutatási közösségükben a kutatói közösség élén járnak.  Bobák Fanni, a HÉTFA Nemzetközi Projektiroda vezető nemzetközi szakértője a 4. Munkacsoport társelnökeként támogatja a hálózat munkáját.

A COST a leghosszabb ideje működő európai keretrendszer, amely Európa-szerte támogatja a kutatók, mérnökök és tudósok közötti országokon átívelő együttműködést. A COST keretein belül megvalósuló négyéves EUGAIN projekt 2020 októberében indult el. A projekt célja az informatika területén (informatika, mérnökinformatika, számítástechnika, ICT) dolgozó nők arányának növelése. Külön akciócsoport indul a nem diplomások, a diplomások, az egyetemi vezetők és az iparágban dolgozók igényeire alapozva. Mindemellett az EUGAIN külön figyelmet fordít az iparral és a társadalommal folytatott együttműködésre is.

A projekt első igazgatótanácsi találkozójára az online projektnyitó rendezvényen került sor, mely nagyon interaktív és inspiráló volt. Az igazgatótanács tagjaként több mint 70 ember vett részt 37 különböző országból. Ennek keretében került sor a tisztségviselők választására is, akik felelősek az akció koordinálásért. Bobák Fanni, a HÉTFA vezető nemzetközi szakértőjét a 4. Munkacsoport társelnökévé választották.

A 4. Munkacsoport az ICT iparág és a társadalom együttműködésére összpontosít és egy fenntartható hálózat létrehozásán fog dolgozni. A hálózat célcsoportjai az informatika területén dolgozó tudományos, kereskedelmi és társadalmi partnerek lesznek. A HÉTFA különösen elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon ezen hálózat sikereihez azáltal, hogy megosztja az ifempower projektjével kapcsolatos projekt- és kutatási tapasztalatait.

A HÉTFA mellett a hálózat másik magyar tagja Dr. Bujdosó Gyöngyi, a Debreceni Egyetem adjunktusa. Dr. Bujdosó Gyöngyi továbbá a NOKIT elnöke és az ADA konferencia főszervezője.

További információ az EUGain COST Action-ről itt található (angol nyelven).