Idén – a koronavírus-járvány miatt – a Kutatók Éjszakája a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án kerül megrendezésre, rendhagyó módon online formában. A virtuális programsorozat előkészítésében 2020-ban is aktív szerepet vállal a HÉTFA Kutatóintézet, mely – a korábbi évekhez hasonlóan – az esemény hatásvizsgálatának elkészítéséért felel. A HÉTFA mellett a konzorcium tagjai a partnerséget koordináló Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD), továbbá a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), az Óbudai Egyetem és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT).

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az érdeklődők idén is betekintést nyerhetnek a különböző tudományterületek titkaiba és sokszínű programokon vehetnek részt. Az ebben az évben rendhagyó módon az online térbe szervezett szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt –, így hozzájárulva a tudományos és a köznapi élet közötti kapcsolat erősítéséhez.

A programokról, a csatlakozás lehetőségeiről, és magukról a kutatókról bővebb információ a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján, valamint Facebook oldalán található.