Az EU-SPI pilot projekt (teljes nevén: „Az uniós polgárok számára fontos kérdések mérése: társadalmi fejlődés az európai régiókban”) egy több régióra kiterjedő kísérleti projekt, amelyet az Európai Bizottság indított el annak ösztönzése érdekében, hogy teszteljék, hogyan lehetne az EU társadalmi haladás indexét (EU-SPI, EU social progress index) a szakpolitikai döntéshozatal támogatására használni, különösen a kohéziós politika által támogatott területeken. A projektet megvalósító konzorciumnak a HÉTFA Kutatóintézet is tagja.

A kohéziós politika az EU fő befektetési területe. Az évi, körülbelül 50 milliárd euró uniós finanszírozású kohéziós politika célja, hogy előmozdítsa a növekedést és az életminőség javulását az EU régióiban – különös tekintettel a kevésbé fejlett régiókra. Egy évtizeddel ezelőtt a DG REGIO (Regionális Főigazgatóság) kidolgozta a regionális versenyképességi indexet, hogy segítse a régiókat gazdasági erősségeik és gyengeségeik azonosításában. Ehhez az indexhez csatlakozik most az EU társadalmi haladás indexe. Ez megmutathatja az uniós régióknak, hogy mely társadalmi kérdéseik igényelnek nagyobb figyelmet. Ennek az indexnek a bevezetése egybeesik a kohéziós politika következő programozási időszakának (2021–2027) előkészítésével. Ennek eredményeként a levonható tanulságok felhasználhatók a legfontosabb beruházási prioritások meghatározására az egész Unióban, a társadalmi fejlődés javítása érdekében.

Az új, regionális társadalmi haladás index (EU-SPI, EU Social Progress Index) bemutatására december 2-án, 14:00 és 16:30 között, online kerül sor, angol nyelven.

A bemutató előadás programja itt, illetve a regisztrációs link itt található.