A HÉTFA Kreatívipari Műhely vezetője, Főző Zsolt múlt héten mutatta be a legújabb ProArt Zeneipari Jelentést a Music Hungary Konferencián. A ProArt jelentés a magyar zeneipar legátfogóbb és legnagyobb éves adatgyűjtése és kutatása. A jelentésben idén kiemelt szerepet kapott a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet bemutatása és keletkezett a károk felmérése.

A HÉTFA immár ötödik alkalommal készíti el a magyar zeneipart bemutató szakmai anyagát a ProArt megbízásából. A ProArt-ot alkotó közös jogkezelő szervek iparági információval támogatják a munkát, amit kiegészít a HÉTFA adatgyűjtése az iparág utolsó lezárt naptári évéről. Ezeken az adatokon keresztül kimutathatók a trendek a hangfelvételek fizikai és digitális értékesítésében vagy épp az élőzenei fellépések kapcsán. Az adatok feldolgozásával és elemzésével a HÉTFA által készített jelentés az iparág egészére nézve releváns eredményt tud bemutatni.

A korábbi évek Zeneipari Jelentései itt érhetők el.

Az együttműködés keretében kétévente átfogó, nagyobb lélegzetvételű zeneipari jelentés készül, aminek része egy reprezentatív lakossági felmérés a hallgatók zenefogyasztási szokásairól. Ezen kívül az idei jelentés utolsó fejezete kifejezetten a válságra és az idei, 2020-as adatok és becslések ismertetésére fókuszál, ami a zenei előadók és szerzők körében végzett kérdőíves felmérés alapján készült.

A ProArt Zeneipari Jelentés 2020, Koronavírus fejezettel kiegészítve itt olvasható.

Az idei év kihívásairól is szólt a Music Hungary Konferencia, amit idén Veszprémben, illetve online tartottak meg 2020. november 9-10-én. A Music Hungary Konferenciát 2012 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy összefogja a különböző zeneipari szereplőket, együttműködést generáljon a szektorban és érdekképviseletet biztosítson a döntéshozók felé.

“Egész évre vetítve 80 százalékos kiesést szenvedett el a zenei ágazat Magyarországon” – a Világgazdaság összefoglalója az esemény első napjáról itt olvasható.

Főző Zsolt a zeneipari jelentés bemutatásán túl a zenei életpályáról szóló kerekasztal-beszélgetésen is részt vett. Az előadásról és a beszélgetésről készült stream felvétel itt érhető el (Főző Zsolt előadása 25:45-től hallható.).

További sajtómegjelenések a ProArt Zeneipari Jelentés 2020-ról:

Fotó: MTI/Vasvári Tamás


HÉTFA Kreatívipari Műhely

A HÉTFA Kreatívipari műhely olyan elemzésekkel és kutatásokkal foglalkozik, melyek célja a magyar gazdaság eddig kevésbé elemzett kulturális és kreatív szegmenseinek megismerése. Ezek az iparágak és részpiacok egyre növekvő jelentőséggel bírnak, a nagy hozzáadott értékű szellemi munkákkal együtt – ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy pontos közgazdasági és társadalomtudományi tudás váljon elérhetővé működésük kapcsán Magyarországon.

A HÉTFA közreműködésével 2020 áprilisában már készült egy élőzenei szektor járványügyi válsághelyzetét elemző javaslatcsomag. Az élőzenei- és fesztiválszektorról szóló gyorselemzés és javaslatcsomag itt olvasható.