A népesség elöregedése és az ehhez kapcsolódó demográfiai változások és társadalmi hatások Európa-szerte fontos témák. Az EU-SPI pilot projekt legutóbbi online műhelybeszélgetése a jelenségre adott válaszokat, új szolgáltatások és gyakorlatok bemutatását tűzte ki célul. A Hétfa Kutatóintézet képviseletében Herczeg Bálint tudományos főmunkatárs tartott előadást az elöregedés és demográfia trendjeiről.

Az előadás főbb állításai:

Az egyik legfontosabb demográfiai jelenség Európában a népesség elöregedése. Ez két különálló folyamat eredménye: a termékenység hosszú távú csökkenése és a várható élettartam növekedése. Ezeket a változásaikat az alábbi folyamatok idézik elő:

  • a gyermekhalandóság csökkentése;
  • a közegészségügy és az orvosi technológiák fejlődése;
  • fokozott tudatosság az egészséges életmódhoz kapcsolódó előnyökről;
  • elmozdulás a nehéz munkától a felsőfokú foglalkozás felé;
  • jobb életkörülmények.

A workshopon három régió is bemutatta egy-egy programját, amely az idősödő társadalom kihívásaira válaszol. Az műhelybeszélgetésről további információ és a többi prezentáció itt érhető el.

Bővebben a projektről:

Az EU-SPI pilot projekt (teljes nevén: „Az uniós polgárok számára fontos kérdések mérése: társadalmi fejlődés az európai régiókban”) egy több régióra kiterjedő kísérleti projekt, amelyet az Európai Bizottság indított el annak ösztönzése érdekében, hogy a régiókat empirikusan teszteljék, hogyan lehetne az EU társadalmi haladás indexét (EU-SPI, EU social progress index) a politikai döntéshozatal támogatására használni, különösen a kohéziós politika által támogatott területeken