A HÉTFA Nemzetközi Projektiroda munkatársai, Balázs Zsuzsanna, Virágh Enikő és Zsár Virág új vitaanyaga a kutatásmenedzser szakma jelentőségét és elismertségét vizsgálja, továbbá feltérképezi, hogy milyen képzési forma lenne leginkább hasznos a kutatási menedzserek és uniós támogatási tanácsadók szakmai felkészítésére.

A vizsgált kérdések egyre aktuálisabbá és sürgetőbbé válnak, ugyanis a kiválóság fokozatosan növekvő szerephez jut az Európai Bizottság által finanszírozott kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramok kritériumai között – mind a kutatással és innovációval foglalkozó személyzet, mind a kutatási infrastruktúra és szervezetek részéről. E téren a 2004 óta csatlakozott országok jelentős részének, köztük Magyarországnak is komoly lemaradással kell megküzdenie.

Ezért a szakmai vitaanyag kísérletet tesz azon feltételek beazonosítására, melyek a kutatási menedzserek és uniós támogatási tanácsadók elismertsége és szakképzettsége magasabb szintűvé válásához szükségesek. Egyrészt áttekinti a releváns szakirodalmakat, másrészt egy kérdőíves kutatás eredményeit elemzi, mely több mint 31 európai ország kutatásmenedzsereinek és uniós támogatási tanácsadók részvételével zajlott.

A vitaanyag egy átfogóbb kutatás felvezetésének tekinthető: reményeink szerint alapját képezheti egy hazai és európai szinten is használható felsőoktatási tananyag kidolgozásának, amely segítheti a kutatásokkal foglalkozó szakemberek felkészültségét, egyúttal a hazai pályázók sikerét.

A teljes tanulmány ide kattintva olvasható.