Humánfejlesztés-politika Magyarországon címmel jelent meg a HÉTFA Kutatóintézet kiadásában az a gyűjteményes kötet, amely az Európai Szociális Alap (ESZA) történetét és magyarországi vonatkozásait mutatja be.

A kiadvány, mely ide kattintva érhető el, két kötetet tartalmaz. Az első kötet az Európai Szociális Alap első 60 évének történéseit, főbb mérföldköveit tekinti át. A második kötet pedig a magyar fejlesztéspolitika intézményrendszerének alakulását ismerteti 2004-től kezdve, az Európai Szociális Alap tükrében.

A kiadványba került tanulmányok első változata az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából készült. A kötetet a HÉTFA fejlesztéspolitikai szakértői szerkesztették: Balás Gábor, a HÉTFA alapítója és igazgatója, valamint Koltai Luca, a HÉTFA Közpolitikai és Hatásvizsgálati Iroda vezető tanácsadója. A könyv társszerkesztője Csite András,  HÉTFA alapítója és ügyvezetője és Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.Továbbá a HÉTFA több munkatársa is közreműködött a kiadvány elkészítésében.