Idén három éves az Összkép, a HÉTFA magazinja. Az évfordulót alkalmából május 30-án kerekasztal-beszélgetést szerveztünk az Összkép egyik fontos témája, a Balaton kapcsán, melyről az Info Rádió is beszámolt.

„A Balaton mindenkié”– indokolta a születésnapi témaválasztást Szepesi Balázs főszerkesztő, a HÉTFA stratégiai igazgatója. „Mégsem tudjuk, hogyan működik, kik élnek ott, milyen konfliktusok jellemzik, és mi a története hazánk legnagyobb tavának. A Balaton példája az, amin keresztül az Összkép jól meg tudja mutatni, hogy nem csak a felszín az érdekes, hanem az is, ami a mélyebb vízben bújik meg.”

A kerekasztal-beszélgetésen Kovács Emőke (történész, Balaton-kutató), Pető Piroska (környezetmérnök, A Balaton-felvidék egyedi tájértékei oldal szerkesztője), Csite András (a HÉTFA ügyvezetője) és Oláh Miklós (Balatoni Társadalomtudományi Kutatócsoport vezetője) vett részt. A moderátor Saffer Zsuzsanna volt, az Összkép szerkesztője és a Magyar tenger sorozat szerzője. A beszélgetés körbejárta a tó körül néhány éve indult gasztronómiai és kulturális forradalmat. Sok szó esett arról, hogy mire van szükség leginkább a Balatonnál, ahhoz, hogy a megindult pozitív változások még előrébb vihessék a térséget. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a Balaton-régió egyik legnagyobb problémája, hogy nincs igazán gazdája. Nem egyértelmű, hogy kinek van leginkább befolyása a Balatont érintő kérdésekben, döntésekben. A fokozódó turizmus gyakran teremt konfliktusos helyzeteket a helyiekkel, a helyi értékekkel. Ennek egyik legjobb példája a szőlőshegyek helyzete, melyeket a beépítés fenyeget. Ebben a témában és általában is fontos lenne a helyiek bevonása, párbeszéd kezdeményezése, hiszen valódi változást csak velük együtt lehet elérni.

Az Info Rádió riportja itt hallható és olvasható. Az Összkép Magyar tenger cikksorozata pedig ide kattintva érhető el.