Csite András, a HÉTFA ügyvezetője a konferenciához írt előszavában kiemelte, hogy a veszprémi pályázat első fordulós sikere a 21. századi problémákra való közös megoldáskeresésben rejlett. Ezt a közösségi gondolkodást folytatja a város Európa legismertebb szakértőinek bevonásával. Ennek egyik első állomása a „A kulturális főváros felé – Városfejlesztési kihívások a 21. században” című konferencia, melynek kiemelt előadója Jan Gehl, az elmúlt negyven év várostervezésének iskolateremtő alakja.

„2023-ra Veszprém a mainál izgalmasabb, élhetőbb és még szerethetőbb várossá kíván válni. Olyanná, ami a balatoni kultúrtájjal szorosan összenőve az európai vidéki térségek számára is példát mutat kreativitásból, megújuló-képességből és a fiatalok idevonzásából” – olvashatjuk az előszóban.

Veszprém a bakonyi és balatoni térséggel összefogva pályázott az Európa Kulturális Főváros 2023 címre. A HÉTFA Kutatóintézet szakmai támogatásával készült veszprémi pályázat a térségfejlesztés fő motorjává a kultúrát és a magas hozzáadott értékű kreatív iparágakat kívánja tenni.

A város 2018 februárjában bejutott a második értékelési körbe, a végső döntésre várhatóan idén decemberben kerül majd sor. Az addig hátralévő időt a tervek újragondolására, a projektötletek továbbfejlesztésére és a közös gondolkodás kiszélesítésére használja a város. Ennek érdekében olyan nemzetközileg is jegyzett szakértőket, kulturális és városfejlesztési szaktekintélyeket hívnak Veszprémbe, akik tapasztalataikkal, ötleteikkel segíteni tudják a felkészülést, s akik tervei idővel meg is valósulnak.

Csite András felvezető gondolatai itt olvashatóak.

A kiemelt kép forrása: 2023veszprem.hu