Balás Gábor, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ügyvezetője az 55. Közgazdász-vándorgyűlés Gazdasági és politikai unió a XXI. századra c. kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Az előadók azt a kérdést járták körbe, hogy az unió várható átalakítási tervei hogyan hatnak a kohéziós politikára és erre mi lehetne a megfelelő magyar tagállami válasz.

A HÉTFA ügyvezetője úgy vélte, hogy az EU átalakításának lehetséges forgatókönyvei közül a többsebességes Európa valamelyik modellje tűnik reálisnak. A váltás igénye nem szakpolitikai kérdés, hanem főleg a döntéshozatali mechanizmusok bénultságával van összefüggésben. Ezt Balás Gábor szerint a ma még csak informálisan létező, de hivatalosan nem elfogadott Berlin-Párizs (-Róma) döntési mechanizmus hivatalossá válása fog feloldani. Ez azt is jelenti, hogy egy ilyen, euró alapú belső magban a kisebb tagállamoknak nem csak a monetáris politikájukról, hanem egyéb szakpolitikai befolyásukról is le kell mondaniuk. Az új mechanizmus kialakulása nem lesz gyors, csak évek múlva várható.

Ahhoz, hogy Magyarország a számára legelőnyösebb mechanizmushoz csatlakozhasson, fontos lenne számba venni, hogy mit ad Magyarországnak az EU, a kohéziós politika forrásain kívül. A HÉTFA ügyvezetője szerint a fejlesztéspolitika hatásait túlbecsüljük. Valójában ennél sokkal jelentősebb hozadékai is vannak az uniós csatlakozásnak hazánkra nézve; főként az egyes ágazati szabályozások egységesülésében.

Balás Gábor szerint az EU átalakításának lehetséges forgatókönyvei azt mutatják, hogy az eurózónában lévő válságok súlya nagyobb, mint az azon kívülieké. Mindez a kohéziós politika szerepét is jelentősen érinti majd. Magyarország számára az igazi döntési helyzet az lesz, hogy belépünk-e az eurózónába lemondva még több kérdésben szakpolitikai önállóságunkról azért cserébe, hogy nagyobb mértékben részesülhessünk a kohéziós forrásokból.

Balás Gábor beszélgetőpartnerei Balázs Péter (CEU, egyetemi tanár; volt külügyminiszter és uniós biztos) és Krekó Péter (igazgató, Political Capital) voltak. A kerekasztalról a Portfolio.hu is beszámolt, a cikk itt olvasható.