Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző központ ügyvezetője a fiatalok munkaerőpiaci helyzetéről tartott előadást a Magyar fiatalok a Vajdaságban című tanácskozáson. Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács szervezte.

Csite András előadásában kiemelte: a Kárpát-medencének két fő kihívással kell szembenéznie a munkaerő kapcsán. Egyrészt, hogy Nyugat-Európa elszívja a szakképzett és tehetséges fiatal munkaerőt. Másrészt, hogy folyamatosan csökken a gyerekvállalási kedv.

A magyar gazdaságban is komoly problémát okoz a munkaerő-hiány. Bár Magyarországon sok munkahely van, de a fizetések nem vonzóak a magyarországi munkavállalóknak, ezért a cégek a határon túli térségekből igyekeznek pótolni a hiányt.

A HÉTFA ügyvezetője szerint a magyar gazdaságpolitikai törekvések, melyek a munkahelyek számának emelését célozzák, a fentiek miatt ellentétesek a külhoni magyarokat szülőföldjükön tartani kívánó nemzetpolitikai intézkedésekkel. Hosszú távú megoldást a bérek hiteles emelése és a magasabb béreket nem vállaló cégek elköltözése jelenthetne.

Az előadásról készült részletes beszámoló ide kattintva érhető el.