A HÉTFA Elemző Központ készítette a Millenáris Park tervezett bővítésének előzetes hatásvizsgálatát és költség-haszon elemzését. Balás Gábor, a HÉTFA Elemző Központ ügyvezetője a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont (MUTK) által szervezett workshopon mutatta be a tanulmány főbb eredményeit.

A Millenáris Széllkapu integrált zöldfelület-fejlesztési program eredményeként a korábbi Ganz gyár területén egy kortárs közpark jön létre, kiegészítve a Millenáris Park meglévő területét és szervesen összeépülve azzal.

A HÉTFA Elemző Központ tanulmánya megvizsgálta a Millenáris Park bővítésének várható gazdasági-társadalmi-környezeti hatásait, illetve előzetes költség-hasznon elemzést készített a projektről. A vizsgálat során alkalmazott komplex közgazdasági hatásmodellezés újdonságnak számít a hazai városfejlesztési gyakorlatban.

Az elemzés szerint a park bővítése a nemzeti vagyon szempontjából várhatóan már 2024-re megtérül. A főbb eredmények azt mutatják, hogy a fejlesztés nagymértékben hozzájárul a jövőbeli park környezetének megújításához, az ott élők életminőségének javításához, valamint az épített és természeti környezet felértékelődéséhez.

A tanulmány ide kattintva érhető el.