Ösztönzések és intézmények szerepe a társadalompolitikák sikerében – Hatásvizsgálati tapasztalatok címmel konferenciát szervez a HÉTFA és a Széchenyi István Szakkollégium április 28-án 9:00 és 14:00 között, az Aranytíz Kultúrházban (1051 Budapest, Arany János u. 10.).

A konferencia Abhijit V. Banerjee és Esther Duflo decemberben magyarul is megjelent, A szegények gazdálkodása című kötetében összefoglalt kutatási megközelítés példáit, módszertani kérdéseit elemzi (a könyvet bemutató írásunk itt érhető el). A rendezvény szakmai programja a hatásvizsgálati gyakorlatok és kutatási eredmények bemutatására fókuszál. Az előadások bemutatják, hogyan járul hozzá a társadalompolitikai intézkedések eredményességéhez, ha jobban megismerjük a programok résztvevőinek ösztönzőit, valamint azok környezetét meghatározó intézmények működését. A konferencia az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

A konferenciát Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitja meg. A konferencia szakmai programja két plenáris előadással kezdődik. Kézdi Gábor, a Közép-Európai Egyetem docense és az MT KTI tudományos főmunkatársa a Romaintegrációs programok hatásvizsgálatairól tart előadást. Antonio Silva, a londoni The Behavioural Insight Team vezető tanácsadója pedig szegénység és a döntéshozás kérdéskörével foglalkozik. A szakmai program két, párhuzamosan zajló szekció keretében folytatódik. Az egyik szekció a hatásvizsgálatok módszertani kérdéseit járja körbe, a másik pedig azt vizsgálja, hogy az intézmények és az ösztönzők milyen szerepet játszanak a felzárkózási programok eredményességében.

A konferencia programja ide kattintva érhető el.

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát a konferencia@hetfa.hu email címen jelezheti. Kérjük, jelentkezésében tüntesse fel, hogy melyik szekción szeretne részt venni. Az eseménnyel kapcsolatban folyamatosan frissülő információkat olvashat a konferencia facebook eseményén.