Balás Gábor, a HÉTFA ügyvezetője a Portfolio Uniós források 2017 c. konferenciáján vett részt, „Az EU-források felhasználási tapasztalatai – Gyorsaság és/vagy fenntarthatóság?” témakörében rendezett panelbeszélgetésen.

Beszélgetőpartnere Csepreghy Nándor miniszter-helyettes, parlamenti államtitkár (Miniszterelnökség), Kadlok Nándor, az Equinox Consulting Kft ügyvezetője és Kovács Zoltán, a Rekontir BPM Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

Balás Gábor egyértelműen az uniós forrásokat támogató, hasznosságukat elismerő álláspontot képviselte. Ugyanakkor arra felhívta a figyelmet, hogy a pénzek sokkal kevésbé hatnak, mint azt sokan várják vagy becsülik (A HÉTFA tanulmánya az uniós források gazdaságfejlesztési és növekedési hatásairól ide kattintva elérhető.) Ennek köszönhető, hogy a fejlesztési projektek 2016-os leállása ellenére a nagy gazdasági visszaesés elmaradt – az elmúlt fejlesztési ciklusokban az uniós források nélkül is lett volna gazdasági növekedés. Sok szál vezethető vissza arra, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legnyitottabb gazdasága, így a fejlesztéspolitika keresleti hatásainak jó része a külkereskedelemre gyakorolt hatásban csapódik le és nem a hazai GDP-ben.

A HÉTFA ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fejlesztéspolitikának a vállalkozások racionalitásával is érdemes lenne számolnia: cégek legtöbbször olyan fejlesztési projektekbe vágnak bele a források segítségével, amelyeket egyébként is megvalósítanának. Emiatt a fejlesztéspolitika egyik legfőbb hatása a fejlesztések előrehozatala és nem új irányok indítása. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy nem a gazdasági növekedésre, hanem csak a GDP szintre hat.

Az előzetes várakozások szerint 2020-tól jelentősen megnő a visszatérítendő támogatások szerepe, ennek ellenére nagyon keveset lehet tudni még ezeknek a forrásoknak az eredményeiről, hatásairól. Balás Gábor szerint fontos lenne, ha a témával kapcsolatban komoly értékelések indulnának el a mostani ciklusban.